Att känna gemenskap som städhjälp

Allting har förändrats sedan Samuel Olsson bytte jobb. Han trodde inte att det skulle påverka så mycket men det gjorde det i allra högsta grad. Det var nu 3 månader sedan han tackade ja till ett jobb där han arbetar som städhjälp. Eftersom att arbetet sker i Stockholm så kan de hushåll han arbetar hos avgränsas till att vara i närheten av där han bor. Det var mycket därför som han valde städhjälp som sitt nya jobb.

För det första har transporten till jobbet förstås blivit oändligt mycket smidigare. Det tog på krafterna att bo på Kungsholmen och pendla till Södertälje, dag ut och dag in. Nu ser det väldigt annorlunda. Alla kunder han har förutom två är hushåll på samma ö där han bor. Ganska otroligt, kunde han tycka. Att det var så många som anlitade städhjälp där var mer än vad han visste. Men vem vet egentligen något om det som inte arbetat med det? Statistiska centralbyrån möjligen, men få andra.

Hur som helst. Han är städhjälp hos ett antal hushåll där de allra flesta ligger inom 1 km avstånd från hans ytterdörr. Detta innebär att han kan gå eller cykla till jobbet varenda dag som städhjälp. Inga dyra pendelkort eller andra utgifter som kommer utav att ha långt till arbetet. Ingenting sådant längre. Frisk luft och en cykeltur bort. Det är Samuels nya vardag.

Dessutom ska sägas att de hushåll där han städar som inte är på hans ö är bara på andra sidan bron. Detta innebär att dessa inte är särskilt komplicerade att ta sig till heller. Oftast går han, ibland cyklar han och om det regnar tar han bussen. Svårare är det inte. Sedan han börjat som städhjälp har han dessutom fått upp flåset ordentligt och han uppskattar dessa promenader mer och mer för varje dag som går.

Det är också första gången Samuel Olsson har arbetskamrater som han känner att han kommer nära. På hans förra tjänst, innan han började som städhjälp, var alla väldigt individuella. Det låg förstås i arbetets natur till viss del, men han kände ändå att han saknade något. När han nu börjat arbeta som städhjälp förstod han just vad det var: Gemenskap. Han har inte tidigare känt den gemenskap han nu känner på arbetet som städhjälp.