Det systematiska brandskyddsarbetet

Första träffen med svärfar. Den ägde rum så sent som förra veckan, ungefär 2 år efter att jag och min sambo först träffades. Det var spännande, får jag ändå säga. Så pass spännande att jag nu, som ni kanske misstänkt, ska be att få dela med mig av händelsen här i bloggen.

De hämtade oss på flygplatsen, båda föräldrarna. Nervöst var det, kanske framförallt för mig och för svärfar. Vi såg mot varandra, log och gick fram och gjorde någon slags konstig handskaknings-/kram-kombination. Det var inte vackert men det var inte katastrof.

Nej, katastrofen kom sedan vid middagen då jag och svärfar skulle kallsnacka. Vi skulle prata om arbete och jag frågade vad han jobbade med. ”Pensionär” svarade han bara och det visste jag förstås. Jag frågade sedan vad han jobbade med innan han pensionerade sig och svaret blev systematiskt brandskyddsarbete.

  • ”Systematiskt brandskyddsarbete?” upprepade jag som aldrig hört frasen förut.
  • ”Ja?” svarade han, som om för att undra om det var något på tok.

Jag nickade och såg ner i tallriken igen.

Han berättade därefter att han arbetat med detta, systematiskt brandskyddsarbete, i hela 20 år. Det gjorde honom till den med mest erfarenhet av det i hela Sörmland. Ja, faktum är att han var en av de med mest erfarenhet inom systematiskt brandskyddsarbete i hela Sverige, påstod han. Jag såg ingen anledning att tvivla.

Han tillhörde precis den generation av 40-talistmän som man kan tänka sig var på sin arbetsplats länge. Och vet ni vad, det klädde honom att vara expert på systematiskt brandskyddsarbete. Jag hade fan ingen aning om vad det var för något, men det klädde honom. Jag kan tänka mig att brandskyddsarbetet aldrig varit så systematiskt som när han, käre svärfadern, jobbade med det.

Jag kände där och då att det var dags att fråga mer. Det förväntades av mig. Här skulle inte bli tal om mitt jobb, nej här skulle talas om systematiskt brandskyddsarbete. Inga konstigheter med det.

  • ”Varför blev det just systematiskt brandskyddsarbete för dig då, Roger?” frågade jag och möttes av en blick.

Det var inte vad jag hade hoppats på. Var det inte en fråga man ställde till en man eller? Alla dessa signaler. Och vad sjutton var systematiskt brandskyddsarbete för något? Vi får återkomma till det om en vecka.