När min dotter började jobba som konsult

Min yngsta dotter tog studenten förra året. Sedan dess har det inte hänt mycket alls. ”Vadå” tänker ni kanske nu, ”Något måste väl ha hänt ändå? Det är ju längesedan”. Nästan imponerande lite saker har hänt. Visst, hon umgås med kompisar regelbundet. Visst, hon lånar pengar av hennes föräldrar på löpande band. Men hon har inte skaffat sig ett jobb ännu och det gör mig lite orolig.

Häromdagen skedde dock något. Hon kom in till oss i vardagsrummet och sa ”Nu vet jag vad jag vill göra!”. Jag blev så exalterad över att se hennes energi att jag slog knät i bordet. ”Jag ska börja jobba som konsult!”. Det blev tyst som i graven i 2,5 sekund. Vår yngsta son bröt tystnaden: ”Vad är det att jobba som konsult?”. Jag såg på honom, såg upp på dottern som såg frågande ut.

Jag frågade om hon verkligen var säker. Hon visade med en min att hon inte förstod vad jag menade. Jag förtydligade att jag frågade om hon var säker på att hon ville jobba som konsult. ”Varför skulle jag INTE jobba som konsult menar du?” replikerade hon.

Jag ska berätta för er, kära läsare, varför jag initialt blev så besviken på att hon ville jobba som konsult:

  1. Det är osäkert

Min uppfattning har alltid varit att den enda trygga anställningsformen är fast anställning. Att alla som väljer att jobba som konsulter blir utnyttjade av företag. Företag som vägrar anställa för att de hatar anställningstrygghet. Jag ville inte att min dotter skulle börja jobba som konsult och bli utnyttjad. Det är väl inget konstigt med det?

  1. Det visade att hon inte hade lyssnat på mig

Min bestämda uppfattning att jag har lärt henne om vikten av att ha ett riktigt arbete sedan hon var liten. Att välja att jobba som konsult är inte direkt att bekräfta vad jag har sagt till henne. Snarare precis tvärtom.

Jag märkte att hon blev besviken för att jag slog ner på hennes entusiasm och det fick mig att skämmas. Vi satte oss ner i soffan och hon visade hur hon hade tänkt, och vilket konsultföretag hon hade kontaktat. Efter en och en halv timmes samtal var jag övertygad. Jobba som konsult idag är inte detsamma som för 20 år sedan, det var ett som var säkert.

Villkoren var glasklara, kontraktet likaså. Jag är övertygad om att det kommer att bli bra. Att hon kommer att göra ett utmärkt arbete då hon jobbar som konsult.

Jag är stolt över henne.