Sluta klaga på asfalteringen av E20

För några månader sedan stod det klart att restiden på en av Sveriges mest trafikerade vägar, E20, skulle förlängas. Detta med anledning av att Trafikverket skulle utföra en omfattande asfaltering av stora delar av europavägen. Beslutet tycktes av någon outgrundlig anledning komma som en chock för många människor. Många rasade mot beslutet som tagits och använde argumentet att man förstör för människors vardag. Arbetet skulle dessutom eventuellt påverka midsommartrafiken och det vore förödande, menade de.

Jag upplever mig själv som en ganska irriterad person. Det är någonting som jag ibland kan ha nytta av i livet. Det får nämligen som följd att jag sällan accepterar orättvisor och säger ifrån när jag tycker att någonting är fel eller bör göras annorlunda. Min irriterade sida är också någonting som kan vara ett hinder. Den gör att jag vissa gånger har svårt att se saker och skeenden från andra perspektiv än mitt eget. När irritationen tar över kan jag känna ”Äh! Trams!” istället för att diskutera saken med mina meningsmotståndare. 

Så var min irritation med asfalteringen av E20 att göra?

Jag tror nämligen att alla de klagande människorna har samma mått av irritation i kroppen som jag själv har. De pendlar dagligen på den stora och hårt trafikerade vägen. Har suttit i hundratals timmar i hundratals olika bilköer genom åren. Svurit och jämrat sig över hur man inte kan bygga fler filer och hur dåligt utförd asfalteringen är. Om det är någon av er som läser detta vill jag säga: Jag förstår er! Jag köper er ilska och jag är övertygad om att jag skulle känna samma sak om det hände mig.

Men varför klagar man då på när någonting ska förbättras? Asfaltering av den mest trafikerade vägen mellan Stockholm och Göteborg är ju en bra sak, eller? ”Ja, men vafan. Man kan väl göra det någon annan gång?” tänker säkert många. Det hade jag gjort. Men när ska man då börja med asfalteringen? När är det bästa läget? Knappast på vintern, eller hur? Det måste naturligtvis ske när det är mildare väder, och sådana jobb görs ofta då många är på semester och vägen är något mindre trafikerad än vanligt.

Mina irriterade bröder och systrar där ute i orterna längs E20. Behärska er! Ni vet någonstans där inne att asfaltering är ett nödvändigt ont för att er väg ska vara bruklig. Slutresultatet kommer att bli kanonbra och gynna alla inblandade.

Så, nu var det sagt!